Wednesday, 6 April 2011

Bidang Muzik-Pusat Muzik Bertema Harmonika Di Malaysia

Harmonika merupakan antara satu alat muzik yang paling popular. Pemain harmonika yang handal dapat memainkan melody yang cukup merdu. Secara umumnya, harmonika terbahagi kepada 4 jenis,iaitu 'diatonic', 'chromatic',chord',dan 'bass'. Alat muzik ini menjadi semakin popular apabila tubuhnya sebuah kumpulan yang sanggup mengumpul semua peminat harmonika , dan membuka peluang untuk mereka untuk belajar,mengajar,dan juga membuat persembahan.

  Freso Harmonica Ensemble merupakan sebuah kumpulan muzik yang berfocus dalam alat muzik ini di Malaysia. Kumpulan ini telah ditubuhkan pada tahun 2006 oleh Encik Soon Hock Chuan, dan 3 rakan-rakannya,Choong Seet Yee,Koh Keng Hong, dan Liew Chzen Khee.Mereka merupakan World Harmonica Double Champion pada tahun 2006. Mereka telah mencuba sedaya upaya untuk mengcungkit bakat peminat harmonika dan berjaya meningkatkan imej harmonika ke tahap yang lagi tinggi.

   Secara tidak langsung,Fresco juga menyumbang kepada kecermelangan Malaysia dalam bidang muzik. Pada tahun 2010, Fresco telah menghantar beberapa kumpulan pemain harmonika untuk menyertai Asia Pasifik Harmonica Festival (APHF) ke-8. APHF merupakan antara satu acara yang penting dalam bidang muzik.Acara ini akan diadakan dalam setiap dua tahun.

   Fresco telah berjaya mendapat johan dalam acara orchestra terbuka. Selain itu, kumpulan lain yang dihantar oleh Fresco juga dapat memenangi beberapa acara yang dianjurkan seperti:

1.Orchestra Open Category-Johan
2.Trio Youth Category-Johan
3.Trio Open Category-Johan
4.Ensemble Junior Category-tempat ketiga
5.Ensemble Open Category-johan dan tempat kedua

*Muzik yang dimainkan oleh Kumpulan Orchestra Fresco.


Selain itu ,Fresco juga sentiasa melibatkan diri dalam pembangunan sosial seperti pertandingan, khusus harmonika dan persembahan.Contohnya, Fresco akan membantu menganjurkan sebuah konsert harmonika pada 1 May 2011 di Taylor Lakeside Campus. Tujuan Fresco mengadakan konsert ini adalah untuk mengutip derma bagi Rumah Caring Kajang dan mengcuungkil bakat para pemain harmonika di samping meningkatkan prestasi mereka.


Ini merupakan muka depan CD yang dikeluarkan oleh Fresco

ARTIKEL DISEDIAKAN OLEH LAI TECK MING DAN EDDIE WONG

No comments:

Post a Comment